Hogyan NE vezess!

Napi szinten vezetek nagyjából 70 km-ert és szörnyen el tudok borzadni egyesek vezetési "képességein". Néha azt sem értem, hogy a viharba kaphatott egy-két szerencsétlen jogosítványt? Aztán eszembe jut, amikor még én is vizsgáztam megvolt az az opció, hogy egy jó vastag borítékért átengednek akkor is, ha egyáltalán semmi érzéked a vezetéshez. Na de mik is azok a tipikus "hibák", amikért morgok?

1. Az index és a fékezés

Gondolom nem kell részleteznem, hogy ez miért is fontos. Ott van, azért van ott, hogy használd, hogy jelezd mindenkinek, hogy mégis merre akarsz haladni. A legjobb, ha ezt úgy alkalmazod, hogy előbb indexelsz (időben) és csak utána nyomod a féket. Ellenkező esetben sokan fogják ledudálni a hajad és emlegetni édesanyád, tök jogosan.

hvg.jpg

kép: hvg

2. Tartsd be a követési távolságot

Hidd el nem fogsz attól előrébb jutni, hogy az előtted levő seggében közlekedsz és arra sem fogod késztetni, hogy gyorsabban haladjon. Viszont, ha valami miatt hirtelen befékez, te zseniálisan beleszállsz hátulról. Kell ez neked?!

kovetesi_tavolsag_webnode.jpg

kép:  webnode

3. A reflektor és a ködlámpa használata

Értem én, hogy rohadt sötét van és az orrodig sem látsz reggel vagy épp este, de azzal, hogy kiégeted az előtted levő, vagy éppen a mögötted jövő retináját a lelkével együtt azzal szintén azt éred el, hogy elküldenek melegebb éghajlatra. Neked jól esik, ha kiégetik a szemed? Naná, hogy nem. Akkor Te se tedd!! Egyébként a ködlámpát, csak olyan esetben használjuk, amikor tényleg nem látsz a ködtől, ezért hívják KÖDlámpának. Ez csak egy jó tanács, tőlem, Neked.

motofire.jpg

kép: motofire

4. Parkolj kultúráltan

Ez az egyik kedvencem. Állj be egyszerre hat helyre, menj el nyugiba kávézni, majd csodálkozz rá, hogy hányan húzták meg "véletlenül" az autódat, vagy éppen hagytak ott cetlit, mindenféle kedves kommenttel. Ha nem tudsz parkolni, inkább ne ülj autóba. Ha meg tudsz parkolni, csak paraszt vagy, akkor ne csodálkozz. Ha félted az autódat, keress egy parkolóházat és állj meg ott, vagy állj be kultúráltan egy helyre. Ennyire egyszerű!

wordpress.jpg

kép: wordpress

5. 50-es táblánál 40-el

Ritka idegesítő, amikor lehetne legalább 50 km/h-val haladni, de az előtted levő "agyhalott" 40-nél többet nem képes menni. Ez egyrészről veszélyes, másrészről tényleg felidegeled a mögötted jövő egyre inkább feltorlódó sort. Sok baleset az ilyen "csigák" miatt alakul ki. Ha ott van az a rohadt 50-es tábla, akkor menj annyival! Ne bosszants másokat és tartsd a tempót, vagy ha bizonytalan vagy, szintén ne ülj autóba! Ennél már csak az a jobb, amikor autópályán a belső sávban 91 km/h-val versenyzel a kamionnal és mögötted pedig jönnek 130-al. Szerinted ez sem veszélyes?! Akkor égesd el a jogsid.

maxresdefault1.jpg

kép: moveoverslowdrivers.com

6. Ne telefonálj!!!

Modern világ, mindenki a telefonjával kel és fekszik, de vannak olyan szituációk, amikor nemhogy nem ajánlott, de TILOS használni a készüléket. Vezetésnél sincs ez másképp. Ha a telefonodat bámulod nem veszed észre, hogy mi történik körülötted menet közben. Szeptemberben 9 ember halálát okozta egy mobilozó sofőr. Belegondoltál már valaha, hogy Te is okozhatsz így balesetet? Fel tudnád dolgozni, hogy megöltél, vagy akár csak elütöttél valakit, aki ugyan túlélte, de a károsodását Te okoztad? A Te hibád. A Te döntésed. Hogyan döntesz?

imagazin.jpg

kép: iMagazin

7. Ha már "túlkoros" vagy

Értem itt azt, hogy már nem látsz jól szemüvegben sem, nem olyanok a reflexeid, a dokinéni egy kis pénzügyi támogatásért cserében adta meg az alkalmasságidat. Higgyétek el, a bizonytalansággal és a reflexidő romlásával nagyon sok baleset okozói lehettek, de ha még nem is okoztok balesetet, nagyon sokszor veszélyeztetitek a közlekedőket. Mindenkinél eljön az a kor, amikor bizony el kell engedni a kényelmet és le kell tenni az autót. Nagyon sokszor látok olyan idős embereket, akikről lerí, hogy már rég nem kellene vezetniük. Őket néha megelőzni sem merem, nehogy megijedjen, hogy megjelenik mellette a szembe sávba egy másik autó....

carrentals_co_uk.jpg

kép: carrentals.co.uk

Kedves Olvasó! Amennyiben bármelyik pontban Magadra ismertél, kérlek változtass! Nem azért, mert én kérem, hanem, mert a társadalom kéri... Legyünk tekintettel másokra, figyeljünk oda az utakon, mert egyre több baleset követel emberéletet!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánok!

mylittlepony