Egy pohár energia

Manapság sok mindent jön újra divatba. Most én is egy ilyen dolgot szeretnék kiemelni nektek. Ami nem más, mint a: smoothie. Milyen frappáns, XXI. századi megnevezés, pedig ez a valami nem más, mint a jó öreg turmix. 

Jó, jó... nem teljesen. Hiszen a turmixba kerül tej, tejszármazék, vagy esetleg víz is, a smoothie-ba pedig csak maga a gyümölcs és/vagy zöldség kerül. Igazából ennyi is a különbség.

4-high-protein-fruit-smoothie-recipes-5.jpg

Forrás: www.asweetpeachef.com

Sokan azt sem tudják, hogy eszik-e vagy isszák a smoothie-t. Megint egy hangzatos név, amit átvettünk.
Hát, isszuk. Mert ez a turmix (-tej). Nem csak azért, mert nagyon jó energia forrás, hanem mert tápláló és egészséges. 

Többféleképpen is találkozhatunk azzal, mire jó, ha beírjuk a google-ban. Hiszen annyiféle jó hatással van az emberre. Ott van például a:

  • fogyókúra: nagyszerű, tápláló és vitaminokkal teljes ital. Rengeteg olyan recept terjed az interneten, amiről azt mondják, hogy segíthet a fogyásban. Ha nem teszel cukrot a gyümölcsök és a zöldségek mellé, akkor szerintem mindegy, mit keversz bele, mind szuper egészséges ital lesz, ami feltölti a testedet energiával.
    Egy kis zabpehellyel keverve, még laktatóbb reggeli lehet.

  • hús és laktóz mentes: mivel egy-egy smoothie nagyon laktató, és nem tartalmaz húst sem, bármikor könnye, gyorsan elkészíthető és iható. Még böjt idején is megkapja az emberi test a megfelelő anyagokat, amire a rendes működéshez szüksége van.
    Tekintve, hogy ezek az italok eredendően nem tartalmaznak tejtermékeket, így laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Sőt, még a vegetáriánusok és vegánok is.

  • vérszegénység: manapság elég sok embert érint a vérszegénység. A különböző, orvosok által ajánlott szerek szedése mellett, vannak olyan ételek és italok, amelyek magas vas tartalommal bírnak, így ajánlott annak fogyasztása. Vannak olyan emberek, akik nem szeretik a céklát. Több olyan recept is található, mikor valami olyan gyümölccsel kerül keverésbe, ami elveszi a cékla jellegzetes ízét, mégis nagyobb adag vasat vihetünk be a szervezetükbe.

  • bárány bőrbe bújt farkas: az anyák számára nagyon fontos, hogy a gyermekük a megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson. Ennek azért valljuk be a legmegfelelőbb formája a zöldség és gyümölcs bevitele a szervezetbe, hiába van számtalan, már-már választhatatlan mennyiségű vitamin-készítmény a patikákban. Ám ott a de! De egy gyerek nem eszi meg ezt gyümölcsöt, meg azt zöldséget. (Leginkább a zöldséget.)
    Nem eszi meg mondjuk a sárgarépát, amiben sok A vitamin van, és a szeme fejlődésének nagyon fontos lenne. Egy kis alma, egy kis barack, s máris nem is tudja a kicsi, hogy mit iszogat a reggeliző asztal mellett. Átverés? Talán, de csak a szeretet vezérli!

Nem mellesleg nagyon egészséges egy pohár smoothie. Vitaminokban, rostokban gazdag, és ha belegondoltok, nem biztos, hogy minden ember megenne egy almát, egy banánt és egy kivit (vagy bármilyen másik gyümölcsöt, a zöldségekről ne is beszéljünk) egy nap. Mégis ha ebből csinál egy gyors reggeli smoothie-t, akkor máris megannyi vitamin kerül a szervezetébe, és a teste új erővel kezdheti a napot!

detoks-sokowy.jpg

Forrás: www.fit.pl

Pár apró tipp és tény:

  • Gyömbér és fahéj: a gyömbér nagyon jó béltisztító hatású, a fahéj pedig gyulladáscsökkentő. Ennek a kettőnek a keveréke egy zöldséggel, vagy gyümölccsel igen jótékonyan hathat a testre.
  • Málna, szeder, áfonya = bogyós gyümölcsök: hihetetlenül sok antioxidánst, rostot tartalmaznak. Tisztító hatással bírnak.
  • Vashiány ellen: nagyon jók a spenótos, céklás, avokádós receptek.

Na? Ki kapott kedved egy jó kis smoothie-ra?